4 slags filament til din 3D-printer

Udgivet d. 30 dec, 2021

q

Sponsoreret

Sponsoreret

Har du lige erhvervet dig en 3D-printer, og netop lært, at der ikke bare er én type 3D printer filament, men en masse forskellige, er du ikke alene. Filament er det stof, man bruger til, at de ting man printer. Det kan sammenlignes med blækpatroner til din almindelige printer. Filament købes typisk i små tromler med flere meter filament på i mange farver.

 

PLA filament

PLA filament er et godt valg til de fleste brugere af 3D-printere. Filamentet er brugervenligt, man kan printe ting meget nøjagtigt med det, og så er typen forbundet med lave omkostninger.

 

PLA står for polyatic acid og er en filement, der er lavet af biologiske materialer. De materialer kan være alt fra majsstivelse til sukkerrør, derfor kan man også ofte fornemme en sødlig duft, når man printer med det. Det betyder også at der i modsætning til ABS filament ikke er behov for et printerkabinet, da der ikke afgives giftige dampe.

 

ABS filament

ABS filament er en del hårdere end PLA, og er bruges blandt andet til at støbe legoklodser med. ABS kræver høje temperature, før man kan printe ordentligt med det, men til gengæld får man meget slidstærke produkter.

 

PETG filament

PETG filament har en glat overflade og er ideel til produkter der skal holde på vand. Du kender formentlig denne filamenttype, bedre end du tror, da det minder om det hyppigt brugte PET, der blandt andet bruges til vandflasker. Forskellen mellem de to er indholdet af glykol i PETG.

 

FLEX filament

FLEX filament er 3D-printerens elastiske materiale, der nemt kan bøjes og strækkes. Og det er altså ideelt, hvis du skal printe ting som gummiringe og gummipakninger.

 

Jeg håber, at denne blog har givet dig et lidt bedre indblik i den verden, der er filament til din nye 3D-printer.