Lad tingene køre gnidningsfrit med kuglelejer

Udgivet d. 26 aug, 2020

q

Sponsoreret

Sponsoreret

Er du ofte at finde på rulleskøjter, kommer du drønende på dit skateboard, eller er du mere vild med at køre på løbehjul cykel? Til at få fremdrift på de forskellige køretøjer er der kuglelejer i. Faktisk er det at finde i det meste, som har med fremdrift at gøre.

Uundværligt middel for fremdrift

Måske kender du allerede ordet og kuglerne, eller måske har du aldrig hørt om dem, men kuglelejer findes i stort set alt, som har med fremdrift at gøre. Det vil sige, at så snart du springer op på dit skateboard, dine rulleskøjter eller din cykel, så er der kuglelejere, som gør det muligt at køre fremad. De er altså uundværlige. De bruges både i forskellige køretøjer, men også i forskellige industrielle maskiner. Kuglelejerne gør nemlig, at tingene bevæger sig nemt og gnidningsfrit.

Beskyttet mod snavs

Et kugleleje fungerer på den måde, at kuglerne er placereret mellem en ydre og en indre ring på do riller, som er grundlagt for, at ringene gnidningsfrit kan rulle på kuglerne. Lejerne smøres desuden ind med fedt eller olie, og så bliver de oftest afskærmet fra støv og andet snavs. Husker du at pleje dem og give dem olie, så holder de længst. De findes desuden blandt andet i rustfrit stål samt keramiske kuglelejer, alt efter hvor de skal bruges. Måske havde du ikke hørt om lejet før, men allerede nu giver det højst sandsynligt mening, hvordan du kommer fremad, når du springer op på de forskellige transportmidler; eller du maskinerne på arbejdspladsen bevæger sig helt og aldeles gnidningsfrit.